+38 (096) 203-03-03
+38 (099) 203-03-03

Холецистит. Симптоми загострення хронічного холециститу. Дієта при холециститі.

Холецистит. Симптоми загострення хронічного холециститу. Дієта при холециститі.

Холециститом називають запальне ураження слизової оболонки жовчного міхура.

Воно асоціюється з порушенням відтоку жовчі, що виробляється в печінці і надходить через жовчний міхур і жовчовивідні протоки в дванадцятипалу кишку. При холециститі рух жовчі порушується, і вона починає накопичуватися в жовчному міхурі.

Розвиток холециститу пов’язано з порушенням відтоку жовчі і проникненням в жовчний міхур патогенної мікрофлори. Застій жовчі може відбуватися через утворення каменів, деформації жовчного міхура і порушення моторної активності жовчовивідних шляхів.

 Факторами ризику розвитку холециститу вважаються:

  • Ускладнення відтоку жовчі;
  • Деформація жовчного міхура;
  • Попадання в орган патогенної мікрофлори;
  • Недостатнє кровопостачання слизових оболонок жовчного міхура;
  • Пошкодження слизової органу панкреатичної рідиною;
  • Зміна функцій жовчного міхура та жовчних проток;
  • Запальні процеси в органах травного тракту;
  • Паразитарні хвороби (лямбліоз та ін.);
  • Ендокринні захворювання;
  • Ожиріння;
  • Порушення обмінних процесів;
  • Малорухливий спосіб життя;
  • Незбалансоване харчування;
  • Спадкова схильність.

Симптомами гострого холециститу:

  • Різка не проходить біль в правому підребер’ї;
  • Нудота і блювання;
  • Діарея;
  • Підвищення температури тіла до 37-39 ° С;
  • Озноб.

При цій формі захворювання біль локалізується з правого боку під ребрами, але під час рухів іноді віддає в область лопаток, плечей і шиї. Блювота, як правило, повторюється багато разів і не приносить полегшення. Діарея може виникати після прийому їжі, особливо смаженої або жирної.

ВАЖЛИВО!

Коли необхідно звертатися до лікаря: При появі гострого болю в правому підребер’ї необхідно відразу звернутися до лікаря. Болі в підребер’ї можуть супроводжуватися диспептичними явищами у вигляді печії, здуття живота, металевий присмак у роті, нудоти і блювоти.

Симптомами хронічного холециститу вважаються:

  • біль, відчуття тяжкості або паління в правому боці під ребрами після вживання жирної і
    смаженої їжі;
  • посилення болю після вживання їжі;
  • біль може віддавати в праве плече, лопатку, спину;
  • гіркота в роті або гірка відрижка;
  • відрижка “тухлим”;
  • сухість у роті;
  • слабкіссть;
  • зниження працездатності; дратівливість
  • незначительное повышение температуры; возможен озноб;
  • незначне підвищення температури; можливий озноб;
  • відчуття тяжкості в животі; періодичні запори або проноси; метеоризм;
  • нудота після їжі; блювота;
  • безсоння;
  • можлива короткочасна проходить жовтяниця.

Це основні симптоми хронічного холециститу, проте вони можуть виявлятися і при розвитку інших захворювань. Для постановки точного діагнозу необхідна ретельна диференційна діагностика.

Діагноз встановлює лікар – гастроентеролог після ретельного обстеження, до якого входить:

Виділяють кілька видів холециститу.

  • Гострий холецистит;
  • Хронічний холецистит;
  • Загострення хронічного холециститу.

Гострий холецистит розвивається за кілька годин переважно через обструкції (перекриття) протоки конкрементами. Тільки в 10% випадків він виникає при відсутності каменів, в основному у пацієнтів з важкими системними патологіями. Гострий холецистит супроводжується яскраво вираженими симптомами: різким болем під правим ребром, нудотою, блювотою і підвищенням температури. Хронічний холецистит асоціюється з постійним уповільненим запаленням в жовчному міхурі. Він супроводжується менш вираженими симптомами, зокрема ниючий біль, періодичної нудотою, загальною слабкістю і іншими. Також виділяють:

  • Калькульозний холецистит;
  • Некалькульозний.

Калькульознийхолецистит розвивається як наслідок ускладнення жовчнокам’яної хвороби, коли конкременти перекривають жовчні протоки. Переважно він носить гострий характер.

Холецистектомія – операція з видалення жовчного міхура. В даний час 90% операцій гострому і хронічному холециститі виконується лапароскопічно.

Лапароскопічна холецистектомія

Лапароскопічна холецистектомія (лапароскопічне видалення жовчного міхура) – це сучасне, технологічне, більш складне оперативне втручання з використанням спеціального обладнання.

У медичній клініці ОЛІВІЯ виконуються сучасні види лапароскопічних втручань. Завдяки наявності новітнього ендоскопічного обладнання фірми “Olympus”,Karl Storz.

Дієта при холециститі

Дієта при запаленні жовчного міхура має важливе значення в процесі лікування. Правильне харчування дозволяє знизити темпи розвитку запальних процесів, забезпечити виведення жовчі без застоїв.

Що можна їсти при запаленні жовчного міхура?

ВАЖЛИВО!

Список заборонених і перелік дозволених продуктів лікар може скоригувати, виходячи з особливостей організму пацієнта 

У перші дні хвороби призначається максимально щадне харчування, іноді аж до голодування.

При загостренні холециститу потрібно:

  • відмовитися від прийому їжі як мінімум на 1-2 дня,
  • забезпечуючи надходження в організм тільки мінеральної води без газу, розбавлених водою фруктових та ягідних соків, неміцного солодкого чаю, відвару шипшини. 
  • при сильному відчутті голоду дозволяється кілька сухариків.
  • в день потрібно поступово випивати до 1,2 л рідини.

Починаючи з третьої доби загострення холециститу, рекомендується протягом 4-5 днів:

Вона має на увазі обмеження вуглеводів (200 г / добу), білка (80 г), майже повна відмова від жиру. Як тільки стан покращиться і купірується больовий синдром, можна забезпечувати харчування при запаленні жовчного міхура, включаючи в раціон для початку протерту їжу маленькими порціями 5-6 разів на день. Зокрема, дозволені такі страви: протерті слизисті супи (рисовий, манний, вівсяний); каші (вівсяна, манна, рисова); киселі, желе, муси. Ось основні принципи дієти:

  • протерта їжа (пюре, слизові супи);
  • дрібность харчування (кількість прийомів їжі від 5 раз / добу);
  • малі порції їжі;
  • добова калорійність – 1600 ккал;/strong>
  • збільшення добового споживання рідини до 2-х літрів;
  • страви готуються на воді, без додавання масла;
  • допустимі сухарі, а також пшеничний хліб;
  • супи на вівсянці, рисі, манці;
  • протерті молочні каші;;
  • протерті відварне м’ясо, риба.

Починаючи з 8-10-х діб, раціон харчування включає:

  • вегетаріанські супи з протертим картоплею, морквою, гарбузом (допускається додавання розвареної манки, рису, вівсянки);
  • нежирне відварене м’ясо або приготоване на пару шматком, в пюреподібних вигляді;
  • нежирну молочку (творог, молоко);
  • «вчорашній» хліб;
  • протерті молочні каші (вода з молоком розлучається в пропорції 1: 1);
  • вермішель;
  • протерті відварені овочі;
  • мед, запечені фрукти
  • чай, неміцний кава.

Вона виключає:

  • продукти (бобові, капусту), які посилюють бродіння;
  • потужні стимулятори жовчестворення, відтоку, наприклад, гриби, мариновані овочі, соління, прянощі; </ li>
  • бульйони з м’яса, риби, грибів;
  • часник, цибуля, редис;
  • цитрусові, журавлина (будь-які кислі фрукти);
  • м’ясні жирні вироби, копченості, консерви;
  • вершки, жирну сметана;
  • кави, газовану воду.

Як тільки найбільш характерні симптоми гострого холециститу вщухнуть, раціон можна розширити: нежирним сиром, нежирної відвареної рибою, протертим м’ясом курки, кролика, яловичиною, сухарями з білого хліба.

Після того, як больовий синдром зникне, перестануть турбувати інші симптоми гострого холециститу, настає черга дієти, якої потрібно дотримуватися тривалий час.

Вона дозволить нормалізувати всі процеси в організмі. Харчування має бути дробовим (3-5 разів маленькими порціями), завдяки чому покращиться відтік жовчі.

Дієта при хронічному холециститі

Поза загостренням основним принципом харчування є помірне щадіння жовчного міхура і печінки, нормалізація функції жовчовиділення і рівня холестерину у пацієнта, передбачений дробовий прийом їжі, який також сприяє регулярному відтоку жовчі:

  • Калорійність харчування становить 2400-2600 ккал (білки – 80 г, жири – 80 г, вуглеводи – 400 г).
  • Обмежено вживання солі (10 г), рідина в межах 1,5-2 л.
  • У харчуванні кілька обмежуються жири (особливо тугоплавкі).
  • Страви готують відварними, на пару, і вже дозволено запікання без скоринки.
  • Необхідний чіткий режим і прийом їжі 5-6 разів на день.

Харчування при хронічному холециститі поза загостренням направлено на помірну стимуляцію жовчовиділення, тому містить:

  • Салати і вінегрети, заправлені нерафінованою олією (їх потрібно міняти).
  • Великий вміст клітковини (за рахунок вживання круп, овочів і фруктів), що необхідно при наявності закрепів.
  • Курячі яйця (не більше одного), оскільки жовтки мають жовчогінну дію. При болях і появі гіркоти у роті, які можуть з’явитися при вживанні яєць, вирішуються тільки страви з яєчних білків.
  • Різні супи, борщ без м’яса;
  • Пісне нежирне м’ясо;
  • Рибу (судак, лящ, хек, тріска);
  • Молочні продукти і страви з сиру;
  • Хліб вчорашній, як білий, так і чорний;
  • Фрукти і ягоди (некислі);
  • Макаронні вироби;
  • Варення, цукор, мед, не більше 70 г в день;
  • Рослинна і вершкове масло у вигляді заправки страв.

З раціону виключаються:

  • Продукти з ефірними маслами (часник, цитрусові).
  • Високо екстрактивні страви (всі бульйони, капустяний відвар).
  • Овочі, що містять щавлеву кислоту (щавель, шпинат).
  • Листкове і здобне тісто.
  • Жирне м’ясо і субпродукти, що містять холестерин (печінка, нирки, мізки).
  • Алкоголь.
  • Обмежуються легкозасвоювані вуглеводи (варення, цукор, цукерки, мед) і жирне молоко, вершки, ряжанка, сметана..

Головною метою призначення дієти є введення збалансованого, щадного печінку харчування, яке націлене на відновлення функцій печінки, жовчних шляхів, а також поліпшення жовчовиділення. Обов’язково дієта повинна грунтуватися на надходженні в організм достатньої кількості білка, що міститься в сирі, м’ясі та рибі. Це дозволить забезпечити профілактику каменеутворення в жовчному міхурі. Кисломолочні продукти, ягоди і фрукти повинні нормалізувати рівень кислотності жовчі, що також знижує ризик утворення каменів у жовчному міхурі.

Зміст в дієті клітковини (фруктів і овочів) дозволяє разжижить жовч, підвищити її якість і знизити ризик виникнення ускладнень після загострення холециститу. Обов’язково слід включити в раціон яблука, морква, помідори, кавун. Корисно іноді є висівки (до 30 г на добу), заливаючи їх окропом і додаючи в страви. Вони сприяють очищенню кишечника, зниження рівня холестерину, поліпшення якості жовчі. Можна вживати висівки курсами – щодня протягом 1-1,5 місяців.

ВАЖЛИВО !

Перед розвантажувальними днями слід узгодити свої дії і планований раціон з лікуючим лікарем!

Приклади дієти для розвантаження організму (розвантажувальні дні):

  • Сирно-кефірний день. Добова норма – до 1 л кефіру, до 300 г нежирного сиру до 100 г цукру;
  • рисово-компотний день – до 1,5 л компоту, рис відварний або в складі слизового супу (близько 50 г на порцію);
  • абурзний / виноградний день – до 2 кг кавуна або стиглих ягід;
  • фруктовий день – до 2 кг стиглих солодких яблук.

Профіластіка виникнення холециститу

  • Дотримуйтеся раціонального і збалансованого харчування 4-5 разів на день. Їжте більше клітковини, яка міститься в фруктах, овочах, висівках.
  • Не вживайте алкоголь.
  • Зниження ваги при необхідності (але повільно і з проведенням профілактики застою жовчі і утворення каменів в жовчному міхурі)..
  • Більше пийте – 1,5-2 літра води в день.
  • Практикуйте фізичне навантаження: щоденна ранкова гімнастика. Також можна займатися плаванням, йогою та іншими видами спорту кілька разів на тиждень.
  • Планово проходите медогляд з УЗД черевної порожнини.
  • Санаторно-курортне лікування в профільних санаторіях в період ремісії.

Необхідно пам’ятати, що дієта не може відновити функціонування уражених захворюванням органів. Вона тільки позбавляє від факторів, які провокують загострення, а також сприяє процесам відновлення.

ВАЖЛИВО!

Дієту призначають в поєднанні з медичними препаратами та лікувальними процедурами.

Холецистит – хвороба, яка виникає через сукупність факторів, один з яких – спосіб життя. А зміна вашого способу життя і своєчасний візит лікаря допоможуть не допустити загострення.

Більш докладні рекомендації по дієтичному харчуванню при холециститі дасть лікар. Записатися на прийом до лікаря-гастроентеролога, отримати додаткову інформацію про послуги нашого центру Ви можете за телефонами:

☎ +38 (096) 203-03-03
☎ +38 (099) 203-03-03

Не знайшли відповідь на своє питання?
Напишіть нам, і ми надамо необхідну інформацію.