Холецистит. Симптоми загострення хронічного холециститу. Дієта при холециститі.
Холециститом називають запальне ураження слизової оболонки жовчного міхура.
Воно асоціюється з порушенням відтоку жовчі, що виробляється в печінці і надходить через жовчний міхур і жовчовивідні протоки в дванадцятипалу кишку. При холециститі рух жовчі порушується, і вона починає накопичуватися в жовчному міхурі.
Розвиток холециститу пов’язано з порушенням відтоку жовчі і проникненням в жовчний міхур патогенної мікрофлори. Застій жовчі може відбуватися через утворення каменів, деформації жовчного міхура і порушення моторної активності жовчовивідних шляхів.
Факторами ризику розвитку холециститу вважаються:
- Ускладнення відтоку жовчі;
- Деформація жовчного міхура;
- Попадання в орган патогенної мікрофлори;
- Недостатнє кровопостачання слизових оболонок жовчного міхура;
- Пошкодження слизової органу панкреатичної рідиною;
- Зміна функцій жовчного міхура та жовчних проток;
- Запальні процеси в органах травного тракту;
- Паразитарні хвороби (лямбліоз та ін.);
- Ендокринні захворювання;
- Ожиріння;
- Порушення обмінних процесів;
- Малорухливий спосіб життя;
- Незбалансоване харчування;
- Спадкова схильність.
Симптомами гострого холециститу:
- Різка не проходить біль в правому підребер’ї;
- Нудота і блювання;
- Діарея;
- Підвищення температури тіла до 37-39 ° С;
- Озноб.
При цій формі захворювання біль локалізується з правого боку під ребрами, але під час рухів іноді віддає в область лопаток, плечей і шиї. Блювота, як правило, повторюється багато разів і не приносить полегшення. Діарея може виникати після прийому їжі, особливо смаженої або жирної.
ВАЖЛИВО!
Коли необхідно звертатися до лікаря: При появі гострого болю в правому підребер’ї необхідно відразу звернутися до лікаря. Болі в підребер’ї можуть супроводжуватися диспептичними явищами у вигляді печії, здуття живота, металевий присмак у роті, нудоти і блювоти.
Симптомами хронічного холециститу вважаються:
- біль, відчуття тяжкості або паління в правому боці під ребрами після вживання жирної і
смаженої їжі; - посилення болю після вживання їжі;
- біль може віддавати в праве плече, лопатку, спину;
- гіркота в роті або гірка відрижка;
- відрижка “тухлим”;
- сухість у роті;
- слабкіссть;
- зниження працездатності; дратівливість
- незначительное повышение температуры; возможен озноб;
- незначне підвищення температури; можливий озноб;
- відчуття тяжкості в животі; періодичні запори або проноси; метеоризм;
- нудота після їжі; блювота;
- безсоння;
- можлива короткочасна проходить жовтяниця.
Це основні симптоми хронічного холециститу, проте вони можуть виявлятися і при розвитку інших захворювань. Для постановки точного діагнозу необхідна ретельна диференційна діагностика.
Діагноз встановлює лікар – гастроентеролог після ретельного обстеження, до якого входить:
- аналіз симптоматики;
- обстеження органів черевної порожнини за допомогою ультразвукової діагностики;
- проведення лабораторних аналізів.
Виділяють кілька видів холециститу.
- Гострий холецистит;
- Хронічний холецистит;
- Загострення хронічного холециститу.
Гострий холецистит розвивається за кілька годин переважно через обструкції (перекриття) протоки конкрементами. Тільки в 10% випадків він виникає при відсутності каменів, в основному у пацієнтів з важкими системними патологіями. Гострий холецистит супроводжується яскраво вираженими симптомами: різким болем під правим ребром, нудотою, блювотою і підвищенням температури. Хронічний холецистит асоціюється з постійним уповільненим запаленням в жовчному міхурі. Він супроводжується менш вираженими симптомами, зокрема ниючий біль, періодичної нудотою, загальною слабкістю і іншими. Також виділяють:
- Калькульозний холецистит;
- Некалькульозний.
Калькульознийхолецистит розвивається як наслідок ускладнення жовчнокам’яної хвороби, коли конкременти перекривають жовчні протоки. Переважно він носить гострий характер.
Холецистектомія – операція з видалення жовчного міхура. В даний час 90% операцій гострому і хронічному холециститі виконується лапароскопічно.
Лапароскопічна холецистектомія
Лапароскопічна холецистектомія (лапароскопічне видалення жовчного міхура) – це сучасне, технологічне, більш складне оперативне втручання з використанням спеціального обладнання.
У медичній клініці ОЛІВІЯ виконуються сучасні види лапароскопічних втручань. Завдяки наявності новітнього ендоскопічного обладнання фірми “Olympus”,Karl Storz.
Дієта при холециститі
Дієта при запаленні жовчного міхура має важливе значення в процесі лікування. Правильне харчування дозволяє знизити темпи розвитку запальних процесів, забезпечити виведення жовчі без застоїв.
Що можна їсти при запаленні жовчного міхура?
ВАЖЛИВО!
Список заборонених і перелік дозволених продуктів лікар може скоригувати, виходячи з особливостей організму пацієнта
У перші дні хвороби призначається максимально щадне харчування, іноді аж до голодування.
При загостренні холециститу потрібно:
- відмовитися від прийому їжі як мінімум на 1-2 дня,
- забезпечуючи надходження в організм тільки мінеральної води без газу, розбавлених водою фруктових та ягідних соків, неміцного солодкого чаю, відвару шипшини.
- при сильному відчутті голоду дозволяється кілька сухариків.
- в день потрібно поступово випивати до 1,2 л рідини.
Починаючи з третьої доби загострення холециститу, рекомендується протягом 4-5 днів:
Вона має на увазі обмеження вуглеводів (200 г / добу), білка (80 г), майже повна відмова від жиру. Як тільки стан покращиться і купірується больовий синдром, можна забезпечувати харчування при запаленні жовчного міхура, включаючи в раціон для початку протерту їжу маленькими порціями 5-6 разів на день. Зокрема, дозволені такі страви: протерті слизисті супи (рисовий, манний, вівсяний); каші (вівсяна, манна, рисова); киселі, желе, муси. Ось основні принципи дієти:
- протерта їжа (пюре, слизові супи);
- дрібность харчування (кількість прийомів їжі від 5 раз / добу);
- малі порції їжі;
- добова калорійність – 1600 ккал;/strong>
- збільшення добового споживання рідини до 2-х літрів;
- страви готуються на воді, без додавання масла;
- допустимі сухарі, а також пшеничний хліб;
- супи на вівсянці, рисі, манці;
- протерті молочні каші;;
- протерті відварне м’ясо, риба.
Починаючи з 8-10-х діб, раціон харчування включає:
- вегетаріанські супи з протертим картоплею, морквою, гарбузом (допускається додавання розвареної манки, рису, вівсянки);
- нежирне відварене м’ясо або приготоване на пару шматком, в пюреподібних вигляді;
- нежирну молочку (творог, молоко);
- «вчорашній» хліб;
- протерті молочні каші (вода з молоком розлучається в пропорції 1: 1);
- вермішель;
- протерті відварені овочі;
- мед, запечені фрукти
- чай, неміцний кава.
Вона виключає:
- продукти (бобові, капусту), які посилюють бродіння;
- потужні стимулятори жовчестворення, відтоку, наприклад, гриби, мариновані овочі, соління, прянощі; </ li>
- бульйони з м’яса, риби, грибів;
- часник, цибуля, редис;
- цитрусові, журавлина (будь-які кислі фрукти);
- м’ясні жирні вироби, копченості, консерви;
- вершки, жирну сметана;
- кави, газовану воду.
Як тільки найбільш характерні симптоми гострого холециститу вщухнуть, раціон можна розширити: нежирним сиром, нежирної відвареної рибою, протертим м’ясом курки, кролика, яловичиною, сухарями з білого хліба.
Після того, як больовий синдром зникне, перестануть турбувати інші симптоми гострого холециститу, настає черга дієти, якої потрібно дотримуватися тривалий час.
Вона дозволить нормалізувати всі процеси в організмі. Харчування має бути дробовим (3-5 разів маленькими порціями), завдяки чому покращиться відтік жовчі.
Дієта при хронічному холециститі
Поза загостренням основним принципом харчування є помірне щадіння жовчного міхура і печінки, нормалізація функції жовчовиділення і рівня холестерину у пацієнта, передбачений дробовий прийом їжі, який також сприяє регулярному відтоку жовчі:
- Калорійність харчування становить 2400-2600 ккал (білки – 80 г, жири – 80 г, вуглеводи – 400 г).
- Обмежено вживання солі (10 г), рідина в межах 1,5-2 л.
- У харчуванні кілька обмежуються жири (особливо тугоплавкі).
- Страви готують відварними, на пару, і вже дозволено запікання без скоринки.
- Необхідний чіткий режим і прийом їжі 5-6 разів на день.
Харчування при хронічному холециститі поза загостренням направлено на помірну стимуляцію жовчовиділення, тому містить:
- Салати і вінегрети, заправлені нерафінованою олією (їх потрібно міняти).
- Великий вміст клітковини (за рахунок вживання круп, овочів і фруктів), що необхідно при наявності закрепів.
- Курячі яйця (не більше одного), оскільки жовтки мають жовчогінну дію. При болях і появі гіркоти у роті, які можуть з’явитися при вживанні яєць, вирішуються тільки страви з яєчних білків.
- Різні супи, борщ без м’яса;
- Пісне нежирне м’ясо;
- Рибу (судак, лящ, хек, тріска);
- Молочні продукти і страви з сиру;
- Хліб вчорашній, як білий, так і чорний;
- Фрукти і ягоди (некислі);
- Макаронні вироби;
- Варення, цукор, мед, не більше 70 г в день;
- Рослинна і вершкове масло у вигляді заправки страв.
З раціону виключаються:
- Продукти з ефірними маслами (часник, цитрусові).
- Високо екстрактивні страви (всі бульйони, капустяний відвар).
- Овочі, що містять щавлеву кислоту (щавель, шпинат).
- Листкове і здобне тісто.
- Жирне м’ясо і субпродукти, що містять холестерин (печінка, нирки, мізки).
- Алкоголь.
- Обмежуються легкозасвоювані вуглеводи (варення, цукор, цукерки, мед) і жирне молоко, вершки, ряжанка, сметана..
Головною метою призначення дієти є введення збалансованого, щадного печінку харчування, яке націлене на відновлення функцій печінки, жовчних шляхів, а також поліпшення жовчовиділення. Обов’язково дієта повинна грунтуватися на надходженні в організм достатньої кількості білка, що міститься в сирі, м’ясі та рибі. Це дозволить забезпечити профілактику каменеутворення в жовчному міхурі. Кисломолочні продукти, ягоди і фрукти повинні нормалізувати рівень кислотності жовчі, що також знижує ризик утворення каменів у жовчному міхурі.
Зміст в дієті клітковини (фруктів і овочів) дозволяє разжижить жовч, підвищити її якість і знизити ризик виникнення ускладнень після загострення холециститу. Обов’язково слід включити в раціон яблука, морква, помідори, кавун. Корисно іноді є висівки (до 30 г на добу), заливаючи їх окропом і додаючи в страви. Вони сприяють очищенню кишечника, зниження рівня холестерину, поліпшення якості жовчі. Можна вживати висівки курсами – щодня протягом 1-1,5 місяців.
ВАЖЛИВО !
Перед розвантажувальними днями слід узгодити свої дії і планований раціон з лікуючим лікарем!
Приклади дієти для розвантаження організму (розвантажувальні дні):
- Сирно-кефірний день. Добова норма – до 1 л кефіру, до 300 г нежирного сиру до 100 г цукру;
- рисово-компотний день – до 1,5 л компоту, рис відварний або в складі слизового супу (близько 50 г на порцію);
- абурзний / виноградний день – до 2 кг кавуна або стиглих ягід;
- фруктовий день – до 2 кг стиглих солодких яблук.
Профіластіка виникнення холециститу
- Дотримуйтеся раціонального і збалансованого харчування 4-5 разів на день. Їжте більше клітковини, яка міститься в фруктах, овочах, висівках.
- Не вживайте алкоголь.
- Зниження ваги при необхідності (але повільно і з проведенням профілактики застою жовчі і утворення каменів в жовчному міхурі)..
- Більше пийте – 1,5-2 літра води в день.
- Практикуйте фізичне навантаження: щоденна ранкова гімнастика. Також можна займатися плаванням, йогою та іншими видами спорту кілька разів на тиждень.
- Планово проходите медогляд з УЗД черевної порожнини.
- Санаторно-курортне лікування в профільних санаторіях в період ремісії.
Необхідно пам’ятати, що дієта не може відновити функціонування уражених захворюванням органів. Вона тільки позбавляє від факторів, які провокують загострення, а також сприяє процесам відновлення.
ВАЖЛИВО!
Дієту призначають в поєднанні з медичними препаратами та лікувальними процедурами.
Холецистит – хвороба, яка виникає через сукупність факторів, один з яких – спосіб життя. А зміна вашого способу життя і своєчасний візит лікаря допоможуть не допустити загострення.
Більш докладні рекомендації по дієтичному харчуванню при холециститі дасть лікар. Записатися на прийом до лікаря-гастроентеролога, отримати додаткову інформацію про послуги нашого центру Ви можете за телефонами: