+38 (096) 203-03-03
+38 (099) 203-03-03

Харчова алергія (справжня і псевдоалергійні реакція)

Харчова алергія (справжня і псевдоалергійні реакція)

Харчова алергія – алергічна реакція на їжу або харчові інгредієнти. Завдання кожної людини постійно моніторити симптоми алергії і при виникненні стійких реакцій вчасно звернутися до лікаря.

Практично всі продукти мають властивості антигенів. За даними вітчизняних і зарубіжних дослідників в 90% випадків харчової алергії симптоми спостерігаються після прийому одного з 8-ми продуктів. У міру зменшення алергенність це яйця, арахіс, молоко, соя, лісові горіхи, риба, ракоподібні, пшениця.

Продуктами, що викликають летальний результат частіше за інших, є арахіс і лісові горіхи, ракоподібні і риба. Якщо пацієнт страждає від бронхіальної астми, ймовірність летального результату при вживанні перерахованих продуктів підвищується. Всі ці продукти мають різні фракції, на які виявляється харчова алергія.

Розглянемо кожен продукт більш детально:

  1. Молоко. У ньому 20 білків – АБС, a-Lа, β-лактоглобулин (найсильніший), казеїн, і т.д. Перші два після кип’ятіння протягом 15-20 хвилин руйнуються, і алергікам з непереносимістю цих білків можна пити таке молоко. Деякі пацієнти можуть вживати в їжу сирні продукти (в них є казеїн і трохи α-Lа).
  2. Курячі яйця. Антигенность білка (в ньому інші антигени, ніж в жовтку) знижується після нагрівання. При наявності реакції саме на протеїни білка яйця його не можна замінити на качине або гусяче. Найчастіше алергія спостерігається і на м’ясо курки. Іноді білок яйця міститься в вакцинах, наприклад, від висипного тифу, грипу або жовтої лихоманки.
  3. Риба. Як правило, реакція поширюється на всі види риб. При кулінарній обробці антигенность знижується, і деякі пацієнти можуть їсти консерви.
  4. М’ясо. Всі тварини мають різний антигенних склад, якщо у пацієнта є алергія на яловичину, він може замінити її іншими м’ясними продуктами. Пацієнтам, у яких є харчова алергія на м’ясо коня слід бути обережними, оскільки білки цього м’яса входять до складу протиправцевої сироватки.
  5. Злаки. Викликають прояви рідше інших продуктів, але додаються в багато товари харчового споживання. Особам з алергією на злаки слід звернути увагу на те, що в м’ясну продукцію (ковбаси, сосиски) часто додається борошно.
  6. Горіхи. Навіть мінімальні дози призводять до важких проявів. При наявності полінозу до ліщині також заборонені горіхи. Повсюдно використовуються при виготовленні кондитерських виробів.
  7. Овочі, ягоди і фрукти. Антигенность продуктів після варіння і нагріву знижується. При наявності полінозу особливо вірогідний розвиток алергії на деякі фрукти (наприклад, яблука). Полуниця і цитрусові з цієї категорії викликають реакції найбільш часто.

Є кілька видів зовнішніх проявів після прийому їжі:

  • справжня харчова алергія – запускається імунологічними механізмами, а лікування проводиться антигістамінними препаратами;
  • псевдоалергійні реакція  – розвивається у пацієнтів, що мають патології шлунково-кишкового тракту, симптоматика з’являється через особливих механізмів роботи огрядних клітин, доступ до яких на тлі поразки слизових вище, при цьому кількість IgE в крові не збільшується;
  • непереносимість, викликана відсутністю потрібних ферментів;
  • патологічні реакції на їжу, викликані психологічними причинами.

Коли в організмі недостатньо ферментів, теж виникають прояви, які мають неалергічний природу. Основні приклади:

    • дефіцит ферменту лактази – непереносимість коров’ячого молока (викликає рідкий стілець, здуття живота);
    • дефіцит ферменту сахарази – погане перетравлення цукру (рідкий стілець, в калі міститься багато цукру);
    • дефіцит ферментів для обробки глютену – синдром целіакії, виражається в проносі.

Третя і заключна група проявів, від якої потрібно відрізнити алергію – непереносимість через психічних захворювань. Як проявів можуть спостерігатися головний біль, слабкість, відчуття нудоти, блювання, навмисне уникнення якихось продуктів. Одним з проявів непереносимості є нервова анорексія.

Симптоми алергії залежать від наявності патологій шлунково-кишкового тракту і стану імунітету:

      • симптоматика алергічного гастриту і ентероколіту – нудота, блювота, пронос, біль в області живота;
      • симптоми, що виникли на тлі дії травних гормонів з апудоцитов (секретують клітин шлунка і 12-палої кишки) – крововиливи в слизовій, посилення моторики, гіперемія (переповнювання судин кров’ю) і т.д.;
      • класичні шкірні прояви -крапівніца, набряк Квінке, дерматит;
      • напади задухи;

Перебіг алергічної реакції може бути різний від шкірної з проявом набряку губ і ротової порожнини до анафілактичного шоку – набряк глотки, сильне утруднення дихання, висипання на тілі, зниження тиск, рясне потовиділення.

Лікування харчової алергії

Лікування передбачає насамперед якісну діагностику та виявлення антигену.

За додатковою консультацією і для запису на прийом до лікаря- алерголога в медичну клініку Олівія звертайтеся за телефонами:

☎ +38 (096) 203-03-03
☎ +38 (099) 203-03-03

Ми працюємо для Вас і Вашого здоров’я!

Не знайшли відповідь на своє питання?
Напишіть нам, і ми надамо необхідну інформацію.